Як утворюється мед та інші продукти бджільництва
СТАТТI ОЛЕКСІЯ ЛЕЩЕНКО
Крамниця домашньої пасіки


Продукти



#honey #bees #beekeepinglife #apismellifera #apiary
Автор: Олексій Лещенко / 2019-03-26 / Переглядів: 208
Як утворюється мед та інші продукти бджільництва

Утворення меду та інших продуктів бджільництва.

 

Віні-Пух вважав, що бджоли виробляють мед лише для того, щоб він міг його їсти. Насправді ж мед – це запас їжі для самих бджіл і їхніх личинок. Він дуже цінний тим, що довгий час не псується. Бджоли-збирачки приносять у вулик нектар і медову росу в своєму зобику – спеціальній комірці в стравоході. Солодкі краплі вони передають іншим робочим бджолам, які змішують їх зі своєю слиною і на якийсь час теж ховають у зобик. Потім вони випльовують утворений продукт у чарунки стільника. Так, так! Ми залюбки їмо те, що виплюнула бджола.

 

Мед

 

У чарунках із незрілого меду випаровується вода. Робітниці прискорюють це, махаючи крильцями, щоб утворився потік сухого повітря. Дозрілий мед не псується, бо в ньому більше цукру, ніж води, а крім того, він містить речовини які ускладнюють розвиток бактерій і грибів. Антибактеріальні властивості меду протягом тисячоліть використовують у медицині.  Змащування ран медом прискорює їхнє загоєння й зменшує ризик зараження.

 

Бактерицидні властивості має також бджолиний клей – прополіс. Він утворюється з різних смол і клейких речовин, які збирають бджоли-робітниці з пуп’янків і молодих пагонів рослин. Бджоли використовують його для законопачування вулика та затирання непотрібних щілин.

 

Бджолиний віск – це головній будівельний матеріал для стільників. Він утворюється в спеціальних залозах на черевцях деяких робочих бджіл. Раніше він був незамінним для людей, бо йшов на виробництво свічок, ним конопатили щілини, покривали різні предмети, щоб захистити їх від вологи. Тепер для цього використовують дешеві штучні речовини. Однак ще можна натрапити на справжній віск, наприклад, він входить до складу косметичних засобів.

 

 

Нектар – не єдина їжа бджіл. Ще бджоли-збирачки приносять з поля багатий на білок пилок рослин. Бджоли-робітниці змішують його зі слиною й медом, після чого закривають у чарунці стільника. Там пилок заквашується, наче огірки в діжці. Так утворюється перга, яку потім з’їдають личинки, робочі бджоли та матка.

 

пилок

 

Але найціннішою їжею є маточне молочко, яке виділяють особливі залози бджіл-робітниць. Ним годують личинок. Найбільше молочка отримує майбутня матка: вона буквально купається в ньому. Іноді молочко відбирають у бджіл і додають до косметичних засобів або застосовують як «чудодійні ліки». Та поки що їхню ефективність не доведено.

Коментарі
Коментарів немає