Цвітіння меду

Багато хто з нас помічав, що коли мед довго стоїть, то він може утворювати білий наліт. Не поспішайте панікувати. Це засвідчує його натуральність і те, що під час його виробництва не було застосовано ніяких домішок та консервантів.

А тепер з’ясуємо, що ж за білі візерунки утворюються на поверхні нашого смаколика?

Утворення білого шару є своєрідним цвітінням меду, природним процесом. Візерунок може проявлятися в найрізноманітніших формах у залежності від того, як глюкоза та фруктоза розподілилася в посудині, та де зберігається мед. Він може з’являтись у місці дотику продукту бджільництва зі стінкою посуду, в якій він знаходиться.

Даний процес найбільш яскраво спостерігається у прозорих посудинах, в яких тривалий час зберігається мед. Він може розповзтись по всій банці, але зазвичай знаходиться зверху.

Якщо відкрити тару та зачерпнути мед ложкою з цими білими часточками, то можна помітити, що вони подібні на великі кристалики. Якщо їх спробувати на смак, то не важко буде визначити, що вони відрізняються за своєю консистенцією (вони густіші). Також, кристалики будуть хрустіти при жуванні, нагадуючи цукор.

З наукової точки зору, білий шар меду – лише закристалізована глюкоза, тобто звичайнісінький цукор, який входить до його складу.

Деякі люди знаходять це не дуже приємним видовищем, нібито не естетично. Але це ще раз доводить про високу якість меду, його натуральність. Чому? А тому що цвітіння відбувається лише у тому випадку, коли він містить мало вологи.

Численні експерименти підтвердили, що умови зберігання впливають на швидкість цвітіння меду і навпаки, висока вологість повітря довше зберігає продукт у первісному вигляді.

Вважається, що чим нижче вологість, тим краще мед!

Тому за правилами, корисний «суперфуд» зазвичай зберігають в сухому приміщенні, не дозволяючи йому вбирати зайву вологу з навколишнього середовища. Вологість повітря не повинна перевищувати 60%, а тара, в якій зберігається мед, має щільно закриватися герметичною кришкою.

Але якщо ви все-таки хочете спробувати попередити цвітіння меду, то ознайомтеся зі статтею на нашому сайті «Як зберігати мед в домашніх умовах».

Існують ще такі міфи стосовно цвітіння меду:

  • Цвітіння провокує підгодовування бджіл;
  • Побутує думка, що кристалізація відбувається внаслідок підняття вгору маточного молочка, яке нібито додали в мед, під час його розливу;
  • Вважається, що мед, який зацвів, вже почав псуватися і вживати його в їжу не можна.

Але поява білого нальоту аж ніяк не пов’язана із цими вигадками. І як зазначалось вище, все це свідчить про високу якість продукту.

Склад меду рік від року може відрізнятись, але це нормальний процес. Він обумовлюється кліматом, який впливає на строки цвітіння, і взагалі цвітіння медоносів. Навіть порода бджіл впливає на його склад. І тому не кожен рік можна побачити ці дивовижні візерунки в банках з медом.

Якщо ж вам трапився такий мед, то – вам дуже пощастило, на вашому столі 100-% натуральний продукт, який необхідно включити до раціону.

Тому ласкаво просимо до онлайн крамниці  “Пасіка Олекси” за найякіснішим та найсмачнішим медом.

ЯКЩО ВАМ СПОДОБАЛАСЬ СТАТТЯ, ПОДІЛІТЬСЯ З ДРУЗЯМИ

Залишити свій коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Пасіка Олекси

Дізнатись свіжі новини
Ми в соціальних мережах